About the crazy life after having babies

Thuisblijfmoeder, leven op 1 inkomen: in 6 simpele stappen.

thuisblijfmoeder-financieel-inkomen-225x300 Thuisblijfmoeder, leven op 1 inkomen: in 6 simpele stappen.Tijdens mijn studie, kon ik niet wachten tot ik fulltime als leerkracht aan de slag kon. Ik heb echt een passie voor onderwijzen en het leek me fantastisch om ‘van mijn hobby, mijn beroep te maken’.

 

Toen werd Sophie geboren. Ik had nooit verwacht dat mijn hele leven vanaf dat moment zou veranderen. Dat mijn passie opeens werk werd. Ik had een nieuwe passie gevonden: zorgen voor mijn lieve dochter.

 

Omdat ik net klaar was met studeren moest ik van mezelf weer gaan werken. Ik kon nu heel makkelijk zeggen dat ik bij haar thuis wilde blijven, maar ik moest van mezelf ook ervaren hoe het was om te werken terwijl zij thuis was.

 

Ik kreeg een baan voor 2 dagen, en ging in augustus (Sophie is in januari geboren) weer aan het werk. Wat heftig vond ik dat! Ik wilde borstvoeding blijven geven, maar het kolven op werk lukte niet , dus na 10 maanden was het klaar met de borstvoeding.

 

Thuis bleef aan mij trekken

 

Ik merkte daarnaast dat ik voor de klas staan nog steeds leuk vond, maar dat thuis heel erg aan mij bleef trekken. Ik voelde me rot en schuldig als Sophie ziek was of tandjes kreeg en ik moest werken, en ook had ik het gevoel dat ik zoveel miste. Ik had haar op de wereld gezet, dus ik wilde ook degene zijn die haar groot zou brengen.

 

Maarten en ik hebben heel veel gepraat over het thuisblijven bij Sophie. Inmiddels was ik zwanger van de tweede en elke vezel in mijn lijf wilde niet na drie maanden mijn kind achterlaten. Ik wilde voor haar zorgen!

 

Na lang wikken en wegen hebben we besloten dat ik thuis zou blijven bij de kinderen. Behoorlijk spannend, want we gingen dus van twee inkomens naar één inkomen! Ik deel graag met jullie de stappen die wij hebben gezet om dit mogelijk te maken!

 

1. Je moet er allebei achter staan

 

Dit is iets wat je allebei moet willen. Ook al had ik maar een baan van twee dagen, we gingen er toch 800 euro op achteruit toen ik stopte met werken. Dat vraagt wel om een andere manier van uitgeven en leven. Als je allebei niet bereid bent om de consequenties daarvan te aanvaarden, gaat het niet werken.

 

2. Krijg financieel inzicht

 

Maarten en ik zijn samen gaan zitten en hebben gekeken waar het afgelopen jaar al het geld naar toe ging. En dan bedoel ik dat we dit ook echt grondig hebben gedaan! We zijn onze rekeningen afgegaan en hebben alle vaste lasten op een rijtje gezet en tot op de cent na gekeken hoeveel geld we waar aan uitgaven (dus ook alle supermarktuitstapjes opgeteld!).

 

Financieel inzicht is een must als je van twee naar één inkomen wilt gaan, omdat je anders heel snel in de schulden kunt raken als je op dezelfde manier door blijft uitgeven. Vergeet ook niet je jaarlijkse uitgaven (zoals bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen) mee te rekenen!

 

Maarten en ik kwamen er achter dat we toch behoorlijk vaak eten bestelde. Dat is een enorme kostenpost die makkelijk weg te werken is. Daarnaast hebben wij ook geen tv, maar delen we met anderen een Netflix account.

 

Als je al je uitgaven op een rij hebt staan, kijk dan vooral ook naar de vaste lasten: van welke kun je af? Heb je niet teveel verzekeringen? En heb je dat (sport)abonnement nu echt nodig? Kun je goedkopere alternatieven bedenken?

 

3. Zorg dat je schulden vrij bent

 

Als je schulden hebt, maak je het jezelf heel lastig om te leven op één inkomen. Zorg ervoor dat je (bijna) schuldenvrij bent op het moment dat je thuis gaat blijven. Het is namelijk al pittig om op één inkomen te leven, laat staan als je ook elke maand geld moet geven aan de schuldeisers.

 

4. Maak een budget

 

Zodra je financieel inzicht hebt gekregen, ga je kijken waar je je geld aan uit wilt geven. Iedere cent moet een doel hebben. Als je niet zegt waar je geld naartoe gaat, ga je je later afvragen waar het gebleven is.

 

Zorg ervoor dat je samen een realistisch budget opstelt. Daarna komt het belangrijkste: Hou je er aan!

 

5. Wees tevreden met minder

 

In een wereld waar alles mooier en beter moet, is het ook goed om gewoon tevreden te zijn. Oke, als je op één inkomen leeft kun je misschien niet op vakantie, of heel veel mooie schoenen kopen, maar je kunt wel fulltime bij je kinderen zijn en rust hebben binnen het gezin.

Leer om te genieten van de kleine dingen, zoals een wandeling (gratis!) of picknick een keer midden in je woonkamer als het regent.

 

6. Blijf altijd sparen!

 

Hoe veel of weinig je ook verdient, het is altijd belangrijk om te blijven sparen. Maarten en ik zorgen ervoor dat we elke maand 100 euro sparen voor de kinderen (50 euro elk) en dat we daarnaast ook nog voor onszelf sparen.

 

Dit is belangrijk omdat je altijd een buffer moet hebben voor financiële tegenslagen. Je komt heel makkelijk in de schulden terecht als je deze niet kunt opvangen. Mocht je financiële tegenvaller groter zijn dan je buffer, zorg dan dat je gelijk een betalingsregeling regelt.

 

Ook jij kunt dit!

Als je deze zes stappen bent doorlopen dat heb je de basis gedaan! Je kunt het gaan doen. Mocht het financieel echt niet haalbaar zijn kun je altijd kijken wat wel haalbaar is; een andere baan waarbij je bijvoorbeeld in de avond werkt? Brainstorm met elkaar als dit zo is, want waar een wil is, is een weg!

 

Er zijn zoveel manieren om te besparen en om tevreden te leven. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg hoe mijn gezin het redt op één inkomen en krijg tips en tricks hoe jij dit ook kunt doen!

 

Leef je al op één inkomen? Of ben je van plan dit te doen? Vertel het me! Ik ben benieuwd hoe jij dat aanpakt!


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

5 Geheimen tot beter budgetteren

5 Geheimen tot beter budgetteren

Nu ik mijn baan heb opgezegd, krijg ik veel te horen: ‘Wat fijn zeg, heerlijk als je die keuze kunt maken’ of ‘Wat fijn dat je die mogelijkheid hebt, wij kunnen ons dat niet veroorloven’.   Die mensen weten natuurlijk niet hoeveel er bij ons […]1 thought on “Thuisblijfmoeder, leven op 1 inkomen: in 6 simpele stappen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *