About the crazy life after having babies

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7-manieren-besparen-baby-214x300 7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaarIk weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.

 

Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het onthouden.

 

Toen we er achter kwamen dat ik zwanger was, hadden we financieel eigenlijk niets. Geen spaargeld, geen koophuis en we leefden van paycheck to paycheck.

 

Maar ondanks alle tips van mensen die wel wat te besteden hadden, lieten wij ons niet gek maken.

 

Wij wilden ervoor zorgen dat het ons toekomstige kindje aan niets zou ontbreken, zonder dat we daardoor bankroet zouden gaan.

 

Allereerst zorgde Maarten ervoor dat hij een tweede baan kreeg. Ik kon niet extra gaan werken, omdat ik aan het afstuderen was. Met dit extra inkomen wilden we voor een warm nest voor Sophie gaan zorgen.

 

Hoe we dit aanpakten wil ik heel graag met jullie delen. Dus bij deze: hier de 7 manieren hoe je het eerste jaar  ‘op’ je baby kunt besparen.

 

1. De babykamer en andere ‘objecten’

Luister goed. Luister heel goed. Iedere verkoper zal tegen je zeggen: ‘dit heb je nodig, want je wilt toch het beste voor je baby’.

 

Luister daar niet naar! Een baby hoort gedragen te worden door armen en niet door objecten.

 

In principe heeft een baby niet meer nodig dan kleding, eten en warme handen die hem of haar willen dragen. Emma slaapt bijvoorbeeld gewoon bij ons in bed, dus dan is zelfs een wieg niet nodig! Bij Sophie gebruikten we een familiewieg. Nu bij Emma hebben we geinvesteerd in een cosleeper (die ik deze week voor het eerst heb gebruikt als wieg in plaats van als nachtkastje).

 

Daarnaast is een box heel erg handig (vinden wij) en die hebben wij via marktplaats gekocht toen we Emma kregen. Bij Sophie hadden we een box van iemand te leen.

 

Een commode is heel makkelijk via de kringloop of marktplaats te krijgen. En je hoeft niet eens een echte commode te kopen. Wij hebben een dressoir bij mijn ouders vandaan gehaald en gebruiken die nog steeds. Ook een tafel die hoog genoeg is voldoet aan de eisen.

 

Persoonlijk heb ik me een Aerosleep matras laten aansmeren omdat ik bang was voor de wiegendood. Dit was meteen het duurste wat we hebben aangeschaft voor de babykamer.

 

Als nieuwe aanstaande moeder werd ik ontzettend bang gemaakt voor wiegendood, maar laat ik je dit zeggen: Nederland heeft de laagste indicatie in westerse landen als het gaat om de wiegendood. En volgens mij komt dat echt niet omdat elke moeder in Nederland een Aerosleep matras aanschaft.

 

Voor de rest hebben we een ledikant bij de kringloop voor €12,50 gekocht en hebben we die een likje verf gegeven.

 

Bedenk dat alles wat je koopt aan babygym, wipstoeltjes en  andere objecten ‘die de ontwikkeling van je kind stimuleren en je écht nodig hebt volgens de verkoper’ extra zijn.

 

Wat altijd goed is voor de portemonnee: zorg voor de basisbenodigdheden voor je kind. Kijk als je lieve baby er is wat je mist en schaf dat dan aan.

 

2. Accepteer (bijna) alles wat je krijgt van mensen

 

Wat ik heb geleerd is dat mensen graag iets geven wat jij nodig hebt. Durf dus dingen te vragen!

 

Als ik zelf even niet wist wat voor spullen ik nog nodig zou hebben vroeg ik altijd om een cadeaubon van de Hema. Altijd handig!

 

Maak een lijst met spullen die je nodig hebt, zoals bijv. een babybadje, en vraag dat voor je babyshower of als kraamcadeau! De baby gaat toch de eerste dagen niet in bad. Dus tijd zat!

 

Vaak kom je tijdens je zwangerschap nog wel een tante of vriendin tegen die zegt: ‘Ik heb nog wel … boven staan! Mag je zo hebben!’ ACCEPTEER DAT! Neem (bijna) alles aan wat aangeboden wordt. Kijk wel of je het echt nodig hebt, want drie wipstoeltjes is wel een beetje overdreven. Tenzij je een drieling krijgt natuurlijk!

 

3. Koop luiers in de aanbieding

 

Luiers zijn een behoorlijke kostenpost. Toen ik zwanger was van Sophie kwam ik een site tegen waarbij werd gezegd dat je groot in moest kopen. Dat hebben we gedaan.

 

Het is trouwens ook nog eens heel handig: we hebben altijd luiers op voorraad, dus hoeven niet op zaterdagavond nog even naar de winkel te sprinten voor luiers.

 

We hebben gewacht op een hele goede aanbieding (50% korting) en kochten toen veel in! Hieronder zie je mijn bestelling toen een keer de Pampers in de aanbieding waren bij de Hoogvliet. Ik heb in twee keer besteld, omdat je maximaal 4 keer de aanbieding mocht per bestelling.

 

7-manieren-besparen-baby-214x300 7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar7-manieren-besparen-baby-214x300 7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

 

Op deze manier zijn de Pampers zelfs goedkoper dan huismerk luiers en hebben we in totaal  €111,72 op Pampers bespaard!

 

Confession: Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat ik deze luiers heb gekocht toen ik nog niet eens zwanger was van Emma! Whoops!

 

4. Tweedehands en sale kleding

 

Eerlijk is eerlijk: mijn moeder koopt al vanaf dat Sophie geboren is heel veel kleren voor haar (en nu ook voor Emma). Sterker nog, de inhoud van bijna haar hele kledingkast heeft ze gekregen van mijn moeder. In de familie maken we er vaak grapjes om, maar serieus, ik ben heeeel blij met mijn moeder.

 

Ik heb één keer een pakje voor Sophie gekocht wat €40 euro was. Het was een heel schattig spijkerjurkje en ze had hem aan tijdens het opdragen. Super schattig stond het haar, maar ze was er zo uitgegroeid. Dag €40!

 

Dat doe ik dus niet meer.

 

Tegenwoordig als ik zelf kleren koop, koop ik ALTIJD in de sale. Hema heeft bijvoorbeeld hele goede uitverkoop en dus zijn Emma en Sophie echte Hema kindjes.

 

Mocht jij ook van iemand kleren krijgen: neem het aan! En als je zelf koopt, koop alleen wat ze nodig hebben (of een maat groter) in de sale.

 

Doordat de kleren goedkoop zijn, doet het minder zeer als ze het maar 1 keer aankunnen omdat ze een groeispurt hebben. En doet het al helemaal minder zeer als je kind roept: ‘Kijk mama!’ en ondertussen in haar nieuwe broek over de stenen schuift. Je ziet de kale plekken er met de seconde inkomen!

 

5.  Maak je eigen billendoekjes

 

De wondere wereld van billendoekjes. Ik heb het altijd al bijzonder gevonden hoe die dingen nat blijven en eeuwig houdbaar. Terwijl als je de zwemtas van je kind een weekje laat liggen het weer en de schimmel er in trekt.

 

Afgezien van het feit dat er mega veel chemicaliën inzitten om de doekjes zo lang goed te houden (en dit dus mega slecht is voor de huid van je baby) is het ook nog eens duur. Wel 3 euro per pakje!

 

Zelf billendoekjes maken is de oplossing. Ze zijn ongeveer een week houdbaar en gezond voor je kinderen en je portemonnee! Zie hier hoe je ze makkelijk zelf maakt!

 

6. Kinderwagen/draagdoek

 

Een nieuwe kinderwagen was destijds voor duurder dan een maand huur. Dat ging hem dus niet worden. Wij hebben toen een kinderwagen via marktplaats voor een mooi prijsje gekocht.

 

En laten we eerlijk zijn: een kinderwagen is heel handig, maar niet noodzakelijk.

 

Als je het geld niet hebt zou ik investeren in een goede draagdoek. Het is echt heerlijk om je kind te dragen, het is goed voor de hechting van jou en je kind en veeeel goedkoper dan een kinderwagen!

 

7. Voeding

 

Geef zo lang mogelijk borstvoeding! Het is gezond, mega makkelijk (je hebt het altijd bij je) en het is GRATIS!

 

Als je ervan uit gaat dat je 1 pak voeding per week gebruikt en het pak kost 7 euro (huismerk) dan bespaar je door borstvoeding de eerste 12 weken al 84 euro!

 

Do I need to say more?!

 

Daarnaast wordt aanbevolen om de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding (of kunstvoeding) te geven, dus het eerste half jaar heb je, als je borstvoeding geeft, gratis eten voor je baby.

 

Als je kleintje dan eenmaal toe is aan hapjes is het super makkelijk en goedkoper om hem mee te laten eten met de pot. Dan leert het gelijk de smaken kennen die bij jou in de keuken voorkomen en zal hij dus ook later je kookkunsten meer waarderen (hij is het immers gewend).

Ik hoop dat je met deze 7 tips een heel eind op weg kunt! Geloof me, een kind krijgen moet vooral leuk zijn en niet vooral duur!

 

Waar heb jij tijdens jouw baby’s eerste levensjaar op bespaard? Of heb je juist iets gekocht wat je achteraf echt niet nodig had?

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 

xxx Liset


Related Posts

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

Ik heb al mijn hele leven last van eczeem. Het is bij mij een dagelijkse jeukende bron van frustratie en ergernis. Ik moet bij alles opletten, want een beetje water op mijn handen (daar heb ik het) kan er al voor zorgen dat ik de […]

13 tips om te besparen op je boodschappen

13 tips om te besparen op je boodschappen

Laatst was ik in de supermarkt om nog even snel iets te halen. Ik had geen tas mee omdat ik maar twee dingen nodig had. En toen kwam de vraag: ‘wilt u er een tasje bij?’ Ik realiseerde me dat ik weer meer meenam dan […]7 thoughts on “7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar”

 • Wij hebben geen babykamer aangeschaft voor onze dochter. Die zou toch bij ons in de kamer komen. Dat scheelde een hoop geld! Nu, twee jaar later krijgt ze een eigen kamer (maar ik verwacht dat ze nog lekker een tijd bij ons blijft slapen). Baby 2 zal ook de eerste tijd bij ons slapen. Verder gebruiken we wasbare luiers en dat vind ik echt een topbesparing! Strikluiers met wolbroekjes zijn hier favoriet en niet overdreven duur. Dat heb je er zomaar uit (en veel minder spuitluiers tot in de nek)!

  Borstvoeding is ook een geweldige besparing. Gezonder, gratis én ideaal in de zomer wanneer je kindje genoeg moet drinken. Gewoon extra aanleggen! Mijn dochter heeft tot vorige week borstvoeding gehad (26 maanden) en bij nummer 2 ben ik weer van plan lang te gaan voeden.

  En inderdaad, een draagdoek. Beste aankoop ever. Laat je overigens niet meeslepen in de verslaving om veel doeken te kopen. Ik heb er nu 3, maar de doek die ik als eerste kocht gebruik ik verreweg het meeste. Dat was overigens ook de goedkoopste 😉

  Knap hoor, hoe jullie het op één inkomen doen. Ik heb er ook vaak over nagedacht om te stoppen met werken, maar aan de andere kant wil ik mijn baan ook weer niet missen. Het gaat in augustus of september wel weer heel moeilijk worden om ook baby nummer 2 weg te brengen naar de gastouder..

  • Hoi José!

   Bedankt voor je toevoegingen! Wat onzettend fijn en heerlijk dat je zo lang borstvoeding hebt kunnen geven! En wat goed dat je wasbare luiers gebruikt! Het is inderdaad een mooie besparing. Wij hebben geen droger en dus vond ik voor ons gezin wegwerpluiers de beste oplossing. Maar wat jij hebt is natuurlijk ook gelijk goed voor het milieu! Misschien ga ik er ook ooit nog eens aan;).

   Ik vind het ook nog wel even spannend hoor, dat leven van 1 inkomen. Ik heb vandaag mijn laatste werkdag gehad (moest na mijn verlof nog 3 dagen terug komen), dus we gaan het vanaf nu doen met 1 inkomen. Gelukkig hebben we flink geoefend met budgetteren toen Sophie net geboren was, want toen had ik ook geen werk. Ik hou je op de hoogte van hoe wij het gaan aanpakken! Misschien kan ik jou er ook mee inspireren;)

   xxx Liset

   • Hier ook geen droger, maar het gaat prima! Strikluiers zijn dun en zomaar droog. Dat scheelt een hele hoop! Ik vind het echt een aanrader. 😉

    Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen! Ik heb al even op ‘volg’ geklikt bij bloglovin’ dus ik zie je komende blogs wel verschijnen 🙂

 • Leuk en handig om deze nuchtere tips te lezen tussen alle lijstjes van wat je wél allemaal nodig zou hebben! Ik ben alvast rond aan het kijken naar een draagdoek, heb je daar nog tips voor? Prijzen en soorten verschillen enorm, maar vind het lastig in te schatten wat belangrijk is en wat overbodige luxe… Hoor graag wat jouw ervaringen zijn!

  • Hoi Marianne!
   De prijzen en soorten verschillen inderdaad heel erg! Ik zag zelf ook op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Als ik jou was zou ik voor een gewone draagdoek gaan en niet voor bijvoorbeeld een ringsling. Een ringsling doe je wel sneller om, maar is meer voor eventjes. Een gewone draagdoek kun je heel erg fijn knopen en daar kan je baby de hele dag in!
   Eigenlijk kun je met een draagdoek geen verkeerde keuze maken in soort, als je hem maar goed en ergonomisch knoopt. Ikzelf vind een geweven doek lekker, omdat als je kindje ietsje ouders is hij veel meer stevigheid biedt dan een rekbare draagdoek (die kun je maar tot ongeveer de leeftijd van 1 jaar gebruiken).

   Dan even over de prijs: In Nederland zijn de draagdoeken inderdaad best prijzig. Je kunt een draagdoek via marktplaats kopen, maar wat ook een goede site is, is amazon.com (dan heb je alleen wel een credit card nodig). Zoek dan op ‘woven carrier’. Ikzelf heb een goedkope draagdoek en hem in de kleur geverfd die ik wilde. Je kunt hem natuurlijk ook altijd zelf maken! Ik ben pas net begonnen met naaien, dus weet niet of ik daar al mijn handen aan durf te branden;) Misschien volgt over een tijdje hier een DIY blog over!

   Ik hoop dat je hier iets met deze info kunt. Laat je het me weten welke je gekocht hebt? Ik ben benieuwd!

   xxx Liset

   • Ik heb een (ergonomische) draagzak, ringsling en ‘normale’ draagdoek. Laatste wint het altijd bij mij! Heb een katoenen doek van Babylonia besteld via bol.com . Van alle babyspullen vond ik dit het fijnste item en de doek is de eerste drie maanden dagelijks zowel binnen- als buitenshuis gebruikt! En nog steeds (onze dochter is 5 maanden) pak ik geregeld de doek in plaats van de wagen. Lekker makkelijk en knus. Genieten! Ik vond het iedere cent waard.

    • Hoi Eline,

     Ik pak ook sneller de ‘gewone’ draagdoek in plaats van de ringsling. Alhoewel ik de ringsling nu ook wel eens gebruik voor Sophie (peuter). Ze wil nu heel veel zelf lopen en als ze het dan zat is: hop! in de ringsling! Ik ben blij dat je geniet van het dragen. Hopelijk wil je kleintje er nog heeeel lang in:)

     xxx Liset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *