About the crazy life after having babies

Eten voor beginners: Baby-Led-Weaning

baby-eet-vast-voedsel-169x300 Eten voor beginners: Baby-Led-Weaning

‘Vroeger’ (voor 2002)  was met 4 maanden beginnen met het geven van hapjes het advies. Het WHO (World Health Organisation) gaf het advies om 3 tot 4 maanden uitsluitend borstvoeding te geven en daarna bij te gaan voeden.

 

Omdat baby’s dan nog heel klein zijn en bijvoorbeeld niet kunnen zitten, kauwen, tanden hebben of dingen kunnen pakken, was het logisch om al het eten te pureren en dat met een lepel aan je kleine uk te voeren.

 

In 2002 veranderde het WHO hun advies. Nu zeggen ze dat het het beste is om tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding (of flesvoeding) te geven. Het introduceren van vast (aanvullend) voedsel werd ook naar 6 maanden opgeschoven.

 

Het kan zijn dat je straks bij het consultatiebureau zit en zij je vertellen dat je wel rond de 4 maanden moet beginnen met het introduceren van aanvullend voedsel. Bij mij werd er, toen Sophie 4 maanden was, op gehamerd dat ik zou beginnen… en toen ik niet begon drongen ze er flink op aan! Ze haddenen blijkbaar de memo van het WHO niet gehad.

 

Uh.. en ze doen ook nog steeds aan de 4 maanden regel omdat Nederland het advies nog niet geïntegreerd heeft in zijn beleid. Nederland loopt blijkbaar een beetje achter (zo’n 15 jaar ongeveer).

 

Nu speelt er bij veel mensen de vraag of gepureerd voedsel nog steeds de beste manier is om aanvullend voedsel te introduceren. Er is namelijk een enorm verschil tussen de motorische vaardigheden van een 3 maanden oude baby of die van een 6 maanden oude baby.

 

Baby-Led-Weaning

 

BLW (Baby-Led-Weaning) is een alternatieve manier om aanvullend voedsel te introduceren. Voorstanders van deze methode zeggen dat een baby van 6 maanden prima in staat is (als het kan zitten) om zelf voedsel tot zich te nemen.

 

Daarnaast kiezen veel ouders voor deze manier van eten geven omdat het een gezondere (in vergelijking met het gepureerde voedsel dat je kant en klaar in de winkel koopt) en goedkopere manier is van het introduceren van aanvullend voedsel.

 

Ook schijnt het ‘zelf eten’ goed te zijn voor de motorische en cognitieve ontwikkeling. Je baby leert dingen pakken, voelen, naar zijn mond brengen (of het tegen de muur of jou aan gooien). Het voelt en leert dat er verschillende maten, structuren en mogelijkheden zijn met eten.

 

Het BLW heeft twee fases:

  1. De eerste fase is die van 0 tot 6 maanden. Baby’s worden bij voorkeur uitsluitend gevoed met borstvoeding. Mocht dit niet mogelijk zijn is flesvoeding ook goed.
  2. De tweede fase is het introduceren van vast voedsel vanaf 6 maanden, door middel van grijpbare stukken groente en fruit. Daarnaast blijft er op verzoek borstvoeding gegeven worden.

 

Op zich is BLW helemaal niet bijzonder en ook helemaal niet revolutionair. Er zijn altijd al ouders geweest die hun baby’s zelfstandig lieten eten. Wat BLW anders maakt is dat het helemaal niet doet aan pureren (ideaal dus voor mensen die geen blender hebben!).

 

Hoe BLW werkt

 

Over het algemeen geeft de ouder de baby (die zelfstandig zit) stukken eten. Deze stukken kunnen het best langwerpig gesneden worden. Want dan kan de baby het eten goed vasthouden en is er nog ruimte om het ook in de mond te stoppen. Ballen of blokjes kunnen voor verstikking zorgen.

 

De ouder bepaalt bij BLW wat de baby voorgeschoteld krijgt, maar de baby bepaald wat, hoeveel en of het eet. Dit is een prachtig iets, omdat dit de baby zelf in staat stelt zijn grenzen aan het geven.

 

Ook is uit onderzoek gebleken dat het beter is voor een baby om zelf te bepalen hoeveel het eet of drinkt. Dit zou later overgewicht voorkomen.

 

Het is belangrijk om eten aan te blijven bieden ook al lijkt je baby het niet te waarderen. Misschien moet je baby wennen aan de smaak, heeft hij even geen zin of is een ander stuk eten veel interessanter.

 

De Kleintjesmethode

 

De Stephan Kleintjes heeft een boek geschreven over Baby-Led-Weaning: Eten voor de kleintjes.  Hij noemt het alleen de Kleintjesmethode. In dit boek vind je heel veel informatie over hoe je aan de slag kunt gaan met BLW. Ook vind je een lijst met wat je welke maand aan kunt bieden en helemaal achterin vind je lekkere recepten.

 

Voor mij was dit boek een enorme hulp. Wij hebben BLW bij Sophie gedaan en ik zou het nooit meer anders willen. Het was fantastisch om te zien hoe ze het eten ontdekte. Hoe ze alles wilde proeven.

 

Eten is gezellig, geen verplichting

 

Doordat wij Sophie altijd zelf hebben laten proeven en eten, hebben wij een hele relaxte sfeer rondom eten gecreëerd. Eten is bij ons geen strijd. Het is gezellig en een moment dat we als gezin bij elkaar zijn en van elkaar en het eten genieten.

 

Sophie bepaalt zelf hoeveel ze eet. Ik hoorde eens dat een kind zichzelf echt niet laat verhongeren omdat het eten hem niet aanstaat. Daar geloof ik echt in. Soms eet Sophie een vol bord leeg, de andere keer eet ze 1 hap. Prima.

 

Ik hoop dat deze blog je aan het nadenken zet over hoe jij je baby wil gaan voeden. Ik denk niet dat er een goed of fout is. Ik denk wel dat het goed is om na te denken wat jouw visie is (in dit geval op eten en hoe je dit wil aanpakken).

 

Als je weet wat voor jou en je gezin werkt, dan kun je achter je keuzes staan en als mensen (of je kinderen) dan vragen ‘waarom?’ is jouw antwoord niet: ‘uh…daarom’.

 

Ik ben ontzettend benieuwd op welke manier jij je baby eten gaat geven of hebt gegeven! Laat je een berichtje achter?

 

Xxx Liset

 

Deze post bevat een affiliate link. Het bedrag voor het boek is hetzelfde, alleen krijg ik (als je hem besteld) een kleine vergoeding.


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

Ik heb al mijn hele leven last van eczeem. Het is bij mij een dagelijkse jeukende bron van frustratie en ergernis. Ik moet bij alles opletten, want een beetje water op mijn handen (daar heb ik het) kan er al voor zorgen dat ik de […]1 thought on “Eten voor beginners: Baby-Led-Weaning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *