About the crazy life after having babies

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

homemade-billendoekjes-300x169 Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!Ik heb al mijn hele leven last van eczeem. Het is bij mij een dagelijkse jeukende bron van frustratie en ergernis. Ik moet bij alles opletten, want een beetje water op mijn handen (daar heb ik het) kan er al voor zorgen dat ik de hele nacht wakker lig van de jeuk.

 

Toen ik zwanger was van Sophie, beloofde ik het kleine wondertje in mijn buik er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat zij het niet zou krijgen. Ik weet dat het nooit helemaal in mijn handen ligt, maar ik wilde er in ieder geval alles aan doen om het te voorkomen.

 

Ik begon mijn zoektocht naar informatie die allemaal de kans op eczeem zou verminderen, en vond echt iets prachtigs: DIY billendoekjes!

 

Chemicaliën

 

Serieus, heb je wel eens op de ingrediëntenlijst gekeken van het pak billendoekjes dat je op de tere billetjes van je baby smeert? In sommige billendoekjes zitten meer dan 20 ingrediënten! Dit zijn allemaal ingrediënten om het product houdbaar te maken of om het lekker te laten ruiken.

 

De huid van een baby is nog heel dun en neemt heel gemakkelijk alles op wat je er op smeert (daarom wordt bijvoorbeeld zonnebrand onder 3 jaar ook afgeraden). Het merk Weleda, dat bekend staat om zijn natuurlijke ingrediënten en visie) verkoopt geen billendoekjes en is gestopt met het maken van zonnebrand voor baby’s, omdat het gebruik hiervan afraden onder de 3 jaar.

 

De Franse consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar billendoekjes in Frankrijk. Na hun vergelijkend onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat billendoekjes beter niet gebruikt kunnen worden, in verband met de schadelijke stoffen die het bevat.

 

Ook de Nederlandse consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar billendoekjes. Ze hebben 32 soorten billendoekjes onderzocht en kwamen tot de conclusie dat 18 van de 32 parfum bevat. Daarnaast zaten er in 25 van de 32 billendoekjes conserveringsmiddelen ‘waarvan de consumentenbond zich afvraagt of die wel in babydoekjes zouden moeten zitten’.

 

Daarnaast zegt de consumentenbond dat ze het ‘eerlijk gezegd ook niet weten’ of je (de meeste) billendoekjes in hun onderzoek moet vermijden. Maar later zeggen ze wel dat zij ze zelf niet zouden kopen.

 

In mijn zoektocht of billendoekjes een grotere kans geven op eczeem of andere allergieën ben ik ook de ingrediënten gaan opzoeken. Ik vond een site waarop werd verteld wat de verschillende ingrediënten zijn en kunnen veroorzaken.

 

Behoorlijk heftig en er staat ook dat er stoffen in kunnen zitten die allergieën kunnen vooroorzaken. Reden genoeg voor mij om met die billendoekjes te stoppen.

 

Maar ja, wat nu? Ik ben opzoek gegaan naar een alternatief voor billendoekjes.. en die vond ik!

 

Een prachtig alternatief!

 

Oprecht. Wat ik vond was echt fantastisch! Ik kwam allemaal moeders tegen die zelf billendoekjes maakten. En wel om verschillende redenen. Het is namelijk niet alleen gezonder voor je baby om ze zelf te maken, maar ook veel goedkoper! Één bak billendoekjes kost ongeveer 70 cent! Whoop! Whoop!

 

Aangezien ik er ook heel erg van besparen hou, werd ik tijdens het lezen van al die blogs razend enthousiast! Hieronder laat ik zien wat ik tot nu toe het beste recept vind voor billendoekjes.

 

Doe het zelf

 

homemade-billendoekjes-300x169 Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!Het handige is dat je de ingredienten 1 keer koopt, en er dan heel lang mee kunt doen. Ikzelf koop altijd Weleda douchegel voor baby’s en de koudgeperste kokosolie van Green Kitchen. Daarnaast heb ik bij de action een hele handige bak gekocht waar ik de doekjes in kan bewaren.

 

Let op: omdat deze billendoekjes geen conserveringsmiddelen bevatten, zijn de doekjes ongeveer een week houdbaar. Je ziet het vanzelf als ze niet meer goed zijn. Maar tegen die tijd zijn ze waarschijnlijk al lang op!

 

Bij deze het ‘recept’voor DIY billendoekjes:

 

Homemade billendoekjes

04/07/2017
: 1
: easy

By:

Ingredients
 • 150 ml gekookt water (laat het een paar minuutjes koken en daarna iets afkoelen)
 • 1 el kokosolie
 • 1 tl babywash
 • halve rol STERK keukenpapier (je wilt niet dat het tijdens het vegen scheurt!)
Directions
 • Step 1 Kook het water een paar minuten (let op: water verdampt tijdens het koken dus kook altijd iets meer water!)
 • Step 2 Giet het water in de bak voor billendoekjes (laat het iets afkoelen)
 • Step 3 Meng de kokosolie en de babywash erdoor.
 • Step 4 Snijd met een heel scherp mes de keukenrol doormidden en duw deze in de bak.
 • Step 5 Doe de deksel erop en zet hem ondersteboven neer.
 • Step 6 Als al het water in de keukenrol is getrokken, kun je heel makkelijk het karton verwijderen (die moet helemaal nat zijn, anders laat hij niet los).
 • Step 7 Het is klaar voor gebruik!

 

Ik hoop dat je heel veel plezier van deze billendoekjes gaat hebben! Laat je het me weten?

 

xxx Liset


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?

Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?

Toen ik van het consultatiebureau moest gaan beginnen met bijvoeding geven aan Sophie had ik geen idee hoe ik dit aan moest pakken. Ik wist wel dat ik haar absoluut geen kant en klaar voedsel voor wilde zetten, maar ja, wat dan?   Ik begon […]3 thoughts on “Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *