About the crazy life after having babies

Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?

baby-zelf-eten-broccoli-kleintjesmethode-225x300 Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?Toen ik van het consultatiebureau moest gaan beginnen met bijvoeding geven aan Sophie had ik geen idee hoe ik dit aan moest pakken. Ik wist wel dat ik haar absoluut geen kant en klaar voedsel voor wilde zetten, maar ja, wat dan?

 

Ik begon mijn zoektocht op Pinterest en kwam al snel op Baby-Led-Weaning(BLW); een methode waarbij je baby’s zelf laat eten. Ik ben er heel veel over gaan lezen en vond dit de natuurlijkste manier om haar te leren eten. Ik wil je in deze blog vertellen welke informatie ik nuttig vond en hoe ik BLW heb toegepast in de praktijk. Dan hoef jij niet, net als ik, uren achter de laptop (of je telefoon) om uit te zoeken hoe het allemaal werkt!

 

Voedsel voor 6 maanden

 

De Richtlijn ‘Voeding en eetgedrag’ (dat in 2017 voor het laatst is aangepast) van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid zegt dat je vanaf week 17 moet beginnen met het bijvoeden van je baby. Dit gaat recht tegen de richtlijnen van het WHO (World Health Organisation) in. Deze zegt namelijk dat je pas vanaf 6 maanden moet beginnen met bijvoeden.

 

De darmwand is bij pasgeboren baby’s nog heel erg dun. Alles wat de baby binnenkrijgt wordt heel makkelijk door de darmwand in het bloed opgenomen. Het is daarom dus ook belangrijk dat je baby stoffen binnenkrijgt die direct in het bloed mogen komen en die het lichaam als ‘eigen’ ziet.

 

Moedermelk is een lichaamseigen stof, dat zo gemaakt is dat het direct in het bloed van je baby opgenomen kan worden. Ander voedsel herkent het lichaam niet als eigen en daar zal het lichaam van je baby zich dan ook vaak tegen verzetten. Dit zou allergieën kunnen veroorzaken.

 

Note: Mocht je geen borstvoeding kunnen geven, dan is het alsnog van belang om het advies van het WHO te hanteren. Je hebt namelijk nog steeds met de rijping van de darmen te maken.

 

Voedsel na 6 maanden

 

Als je baby de 6 maanden heeft bereikt, kun je beginnen met BLW. Je baby is er (onder normale omstandigheden) qua lichamelijke en motorische ontwikkeling klaar voor. Je baby kan zelfstandig in de kinderstoel of op schoot zitten. Je baby mag ABSOLUUT NIET  liggen als hij zelf gaat eten.

 

Laten we beginnen!

 

Wat heb je nodig:

 • Kinderstoel dat makkelijk schoon te maken is
 • Slabben (ik gebruik altijd de slabben van IKEA. Die zijn ideaal omdat ze ook de armen bedekken en een ‘opvangbakje’ hebben. In het begin zijn ze wat groot, maar een knijper om hem aan de achterkant dicht te doen werkt perfect!)
 • Je kunt afneembaar zeil op de vloer leggen als je bijvoorbeeld tapijt hebt of een vloer die niet te vaak nat/vies mag worden (je baby kan namelijk besluiten om de zwaartekracht van eten te gaan ontdekken!)
 • Eten in langwerpige stukken (kleine stukjes en balletjes kunnen baby’s dan motorisch nog niet aan).

 

Nu komt het simpelste van alles: Je legt het eten dat je in langwerpige stukken hebt gesneden voor je kind neer. Gebruik geen kommen of borden, want dat is afleiding voor je baby. En daarna ga je kijken wat je baby er mee doet!

 

Verwacht niet te veel

 

Verwacht niet dat je baby meteen alles op eet. Het is allemaal nieuw voor je kleintje en het zou best kunnen dat hij er eerst alleen maar tegen aan slaat of het fijnknijpt. Dat is helemaal niet erg! Het komt allemaal vanzelf.

 

Omdat het een echt ontdekkingstocht is, zou ik beginnen met 1 soort groente of fruit. Later kun je er 2 aanbieden en daarna meer.

 

Kleine kinderen hebben, als je teveel aanbiedt, geen overzicht meer en kunnen zich dan minder goed focussen op het ontdekken van dat ene stukje groente.

 

Hier een foto van de eerste keer eten voor Sophie! Ze zat echt helemaal onder! Sophie was een meisje dat wel meteen helemaal los ging op de avocado. Ik heb geprobeerd mooie foto’s te maken, maar don’t judge me: ik wist niet dat ik ze ooit nog op een blog zou zetten!
baby-zelf-eten-broccoli-kleintjesmethode-225x300 Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?baby-zelf-eten-broccoli-kleintjesmethode-225x300 Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?

Kokken, stikken & verslikken

 

Toen ik Sophie zelf liet eten, waren er behoorlijk veel mensen in mijn omgeving die het maar eng vonden. Logisch, je wordt altijd gewaarschuwd dat je moet oppassen voor het feit dat baby’s alles in hun mond stoppen en kunnen stikken.

 

Dat klopt, dat gevaar is er. Er is alleen wel een verschil. Als jij je kind eten geeft, is dat een gecontroleerde situatie. Je bent er altijd bij en je hebt ervoor gezorgd dat het eten in langwerpige stukken is gesneden. Je baby heeft zelf verder de controle.

 

Het is dan ook belangrijk dat je bij het zelf leren eten NOOIT het eten in de mond van je baby stopt. Dan heeft je kleintje namelijk niet meer de controle en dan kan het mis gaan. Dan kan hij zich verslikken of zelfs stikken.

 

Dat stikken of verslikken gebeurd trouwens maar zelden. Ik heb het met Sophie helemaal niet meegemaakt. Kokken gebeurt wel vaak. Het kokhalsreflex ligt bij baby’s nog heel ver naar voren. Dit zorgt ervoor dat de kans op stikken kleiner is.

 

Als je baby gaat kokken is er een stuk voedsel te ver naar achter gegaan. Je baby gaat dan kokken om het stuk weer voorin de mond te krijgen. Bij Sophie gebeurde het heel vaak dat ze het helemaal uit haar mond gooide en daarna weer vrolijk oppakte om het weer in haar mond te stoppen. Met vallen en opstaan leerde ze eten.

 

Hoe zie je het verschil tussen kokken en stikken? Bij stikken maakt je baby geen geluid, maar kijkt hij verschrikt en wordt hij blauw. Als je baby kokgeluiden maakt dan is dat goed. Dat betekent dat je baby nog lucht heeft. Denk je dat je baby stikt? Wacht nog enkele seconden voordat je ingrijpt. Baby’s kunnen zich namelijk herstellen.

 

Blijf er altijd bij als je je baby laat eten. Mocht het wel mis gaan en je baby stikt, moet je ingrijpen. Op deze site kun je vinden wat je moet doen, mocht je baby stikken.

 

Wat bied je aan?

 

Ik heb Sophie de eerste keer avocado gegeven. Dit was echt fantastisch! Avocado wordt ook wel natures perfect babyfood genoemd, omdat het zacht qua smaak, textuur en boordevol zit met goede vetten.

 

De stukken heb ik langwerpig gesneden en de schil eraan laten zitten. Op deze manier kon Sophie het goed vastpakken. Maak de schil eerst wel even schoon.

 

Nog wat andere fingerfoods voor een baby (en die Sophie heeel erg lekker vond):

 

baby-zelf-eten-broccoli-kleintjesmethode-225x300 Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?

 

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer wat je allemaal aan kunt bieden aan je kleintje! Ik heb elke keer het boek van Stefan Kleintjes (In deze blog staat welke ik bedoel) gebruikt. Hier staat namelijk een heel handig schema in over wat je in welke maand aan mag bieden.

 

Ik hoop dat je genoeg informatie hebt gekregen over hoe ik het aanpakte. Ik ben wel benieuwd, welk eten heb jij als eerste aangeboden aan je kleine uk? En hoe ging dat?

 

Xxx Liset


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

Homemade billendoekjes: gezond én goedkoop!

Ik heb al mijn hele leven last van eczeem. Het is bij mij een dagelijkse jeukende bron van frustratie en ergernis. Ik moet bij alles opletten, want een beetje water op mijn handen (daar heb ik het) kan er al voor zorgen dat ik de […]2 thoughts on “Je baby zelf laten eten: Hoe pak je dat aan?”

 • Leuk om te lezen…! Over anderhalve maand gaan wij dit avontuur aan en ik kijk er naar uit.

  Heb het boek van Stefan Kleintjes via je vorige post over BLW besteld en direct gelezen. Heel interessant en inderdaad: het klinkt als een logische, natuurlijke manier van leren eten.

  • Hoi Eline!
   Wat leuk dat je het een interessant boek vindt! Ik ben heel erg benieuwd hoe je het gaat ervaren allemaal! Het is zo schattig om ze bezig te zien met eten. Ik hoop dat het een hoop leuke herinneringen (en foto’s) zal gaan opleveren!

   xxx Liset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *