About the crazy life after having babies

Zo kwamen wij van onze schulden af!


Zo-kwamen-wij-van-onze-schulden-af-300x201 Zo kwamen wij van onze schulden af!Maarten en ik hadden het in het begin van ons huwelijk zonder geld hartstikke prima. Ons hele huis kwam bij de kringloop vandaan en daar waren we blij mee. Ik studeerde nog en Maarten werkte bij een start-up, wat niet veel betaalde.

 

We hadden vaak aan het einde van ons salaris nog een stukje maand over en we vonden dan altijd wel creatieve manieren om ‘te overleven’. Toen ik zwanger bleek te zijn wilden we het roer omgooien: we wilden dat ons kindje geboren zou worden in een warm nest (dus we hadden geld nodig om dekentjes te kopen!).

 

 

Maarten nam een extra baan en ging als een malle aan het werk. We kregen meer inkomen en dat gebruikten we om de komst van ons kind voor te bereiden. Het was nog steeds geen vetpot, maar het ging goed.

 

En toen kwam de dag.

 

Het was inmiddels 2015 en Sophie was geboren. Ik weet nog heel goed dat ik nietsvermoedend een stapel enveloppen uit de brievenbus haalde. In de lift maakte ik er al eentje open en zag daar staan dat we te veel toeslagen hadden gekregen in 2014. Ons jaarinkomen was te hoog.

 

Shit.

 

Ik maakte meer brieven open en zag dat we in totaal ongeveer 2000 euro terug moesten betalen. Hoe gingen we dit doen?! Dat geld hadden we helemaal niet! Ook al had maarten 2 banen en ik 1 bijbaan, we leefden nog steeds gedeeltelijk van toeslagen.

 

We hadden nooit gedacht dat een beetje meer inkomen zoveel met je recht op toeslagen zou doen.

 

Misschien waren we naïef om dat te denken, maar we waren zou hard bezig geweest om meer inkomen te krijgen, dat we niet nadachten over onze toeslagen.

 

Ik sloot bij de belastingdienst betalingsregelingen af en betaalde zo elke maand netjes af. Langzaam werden de schulden minder.

 

Maarten kreeg in mei een nieuwe baan. We hadden van onze fouten geleerd en lieten de belastingdienst meteen weten van ons nieuwe inkomen. De toeslagen werden aangepast. Ze berekenden gelijk wat ons jaarinkomen zou worden en je raadt het al: er lagen weer enveloppen in de brievenbus. We moesten weer terugbetalen.

 

Ik weet nog goed dat ik heel hard moest huilen. Het voelde zo oneerlijk. Dat geld hadden we voordat Maarten een nieuwe baan kreeg echt nodig. We wilden zo graag bouwen aan een beter en stabiel financieel leven. En nu zou ons jaarinkomen weer te hoog worden, waardoor we weer heel veel terug moesten betalen.

 

Na een flinke huilbui besloten we dat we deze schulden zo snel mogelijk af wilden gaan betalen. Ik ging op internet kijken en vond dé manier om je schulden zo snel mogelijk af te lossen. Ik ga je nu vertellen hoe!

 

Dave Ramsey is DE held als het gaat om financiën. Hij heeft heel veel goede tips and tricks en wat echt top is, is zijn manier om zo snel mogelijk uit de schulden te komen.

 

Deze methode heet: sneeuwbalmethode.

 

Hoe het werkt:

Deze methode draait om het aflossen van je schulden van klein naar groot. Doordat je je kleinere schulden eerst aflost, zul je snel resultaat zien en dat motiveert. Doordat je de aflossing ook bijhoudt, heb je heel goed inzicht in je situatie en hoe ver je bent met aflossen! Dat is heerlijk!

 

Plan van aanpak:

  • Je pakt al je schulden erbij en zet je (van links naar rechts) van klein naar groot. De hypotheek reken je niet mee.
  • Dan kijk je wat je minimaal per maand moet afbetalen voor elke schuld.
  • Dit ga je betalen. Mocht je meer ruimte in je budget om je schulden af te lossen, stop je dat geld bij het aflosbedrag van je kleinste schuld.
  • Je begint met aflossen en zodra je kleinste schuld afbetaald is, stop je dat geld wat je daaraan betaalde bij de eerstvolgende schuld.

 

Kijk maar:

Zo-kwamen-wij-van-onze-schulden-af-300x201 Zo kwamen wij van onze schulden af!

 

En… heb je al door waarom deze afbetalingsmethode de ‘Sneeuwbal methode’ heet? Grappig he? Net als een sneeuwbal gaat het afbetalen met de tijd sneller en word het bedrag waarmee je betaalt ook ‘groter’!

 

Tip: Mocht je een schuld hebben met een belachelijk hoge rente, is het misschien handig om die toch als eerste af te betalen (dan is dit alleen niet meer de officiële sneeuwbalmethode).

 

Bijna schuldenvrij!

 

Dankzij deze methode hebben wij nu bijna al onze schulden bij de belastingdienst afbetaald. Whoop! Ik hoop dat deze blog ook jou helpt om schuldenvrij te worden!

 

Als je wilt weten wat wij nog meer hebben gedaan voordat wij op één inkomen zijn gaan leven, check dan even deze post!

 

Xxx Liset


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

13 tips om te besparen op je boodschappen

13 tips om te besparen op je boodschappen

Laatst was ik in de supermarkt om nog even snel iets te halen. Ik had geen tas mee omdat ik maar twee dingen nodig had. En toen kwam de vraag: ‘wilt u er een tasje bij?’ Ik realiseerde me dat ik weer meer meenam dan […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *