About the crazy life after having babies

5 Geheimen tot beter budgetteren

5-300x300 5 Geheimen tot beter budgetterenNu ik mijn baan heb opgezegd, krijg ik veel te horen: ‘Wat fijn zeg, heerlijk als je die keuze kunt maken’ of ‘Wat fijn dat je die mogelijkheid hebt, wij kunnen ons dat niet veroorloven’.

 

Die mensen weten natuurlijk niet hoeveel er bij ons per maand binnen komt en ik weet niet wat er bij hen binnenkomt. Maar ik geloof absoluut niet dat thuisblijven bij de kinderen een privilege is die alleen aan de rijken is toebedeeld.

 

Wij zijn zelf namelijk ook niet rijk.

 

Natuurlijk kan het zijn dat je het maandelijks niet redt omdat je echt te weinig verdiend. Maar een minstens zo belangrijk (zij het niet belangrijker) aspect waarom mensen het elke maand niet redden is omdat ze niet weten waar ze hun geld aan uitgeven.

 

Zolang jij je geld niet onder controle hebt, zal meer geld gaan verdienen niet uitmaken: alles gaat op. Dave Ramsey zei eens:

 

‘Tell your money where to go, instead of wondering where it went.’

 

Ik maak al sinds Maarten en ik getrouwd zijn elke maand rond de 20ste (want dan krijgen we salaris) een begroting voor de maand. Hoewel ik dit altijd heel trouw doe, betekent dat nog niet dat wij het elke maand hebben gered.

 

Het is namelijk bizar hoe snel geld zijn eigen weg gaat. Toen wij meer inkomen kregen, moesten wij nog steeds de laatste week van de maand op ons geld letten omdat het ‘toch wel weer heel hard was gegaan’.

 

Om een held te worden met geld en met budgetteren heb je de volgende geheimen nodig om te slagen:

 

1 Stel je zelf een doel.

 

Waarom wil je meer grip op je geld? Omdat je het zat bent om te weinig geld te hebben? Of heb je een andere reden?

 

Mijn reden om grip op ons geld te hebben is in de loop der tijd veranderd. In het begin van ons huwelijk, toen we écht heel weinig geld hadden, wilde ik gewoon kunnen eten aan het einde van de maand.

 

Nu, ruim twee jaar later, wil ik juist welvarend zijn. Ik wil niet huilend op bed zitten als we een grote financiële tegenvaller krijgen. Ik wil financieel stabiel in het leven staan. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn kinderen.

 

Bepaal voor jezelf waarom je grip op je geld wilt krijgen en schrijf dat op. Plak het op de koelkast of schrijf het met lippenstift op de spiegel in je badkamer. Het is belangrijk om je doel voor ogen te houden!

 

Tip: bedenk een doel voor de langere termijn en (een paar) doel(en) voor de korte termijn die bijdragen aan je lange termijn doel. Op deze manier kun je het vieren als je een doel behaald hebt!

 

2 Maak je begroting aan het begin van de maand

 

Het is zooo belangrijk dat je elke maand aan het begin (zodra je je salaris krijgt) een begroting voor de maand maakt. Als je halverwege de maand pas begint, zul je nooit alles uit je geld halen. Kijk wanneer je loon binnenkomt en laat de maand dan beginnen. Onze maand loopt dus bijv. van 20 april tot 19 mei.

 

3 Bekijk de maand

 

Als je al eerder bent begonnen met het maken van een begroting voor de maand, dan is het belangrijk om de vorige maand te evalueren. Kijk waar het goed ging, en waar niet. Mocht je geld over hebben, bijvoorbeeld omdat je je boodschappengeld niet helemaal hebt opgemaakt, kun je zelf kiezen wat je met dat geld doet!

 

Ik pin het boodschappengeld aan het begin van de week. Wat ik aan het einde van de week overhoud doe ik in een heel groot roze spaarvarken.

 

Als je dat gedaan hebt, pak je je agenda er bij en markeer alle events van de maand die geld kosten. Verjaardagen, uitjes en borrelavonden. Zorg dat je inzichtelijk hebt wat je allemaal gaat doen, want dan kun je daar geld voor reserveren.

 

4 Geef elke euro een doel

 

Nu ga je je begroting maken. Schrijf je inkomen bovenaan de bladzijde en schrijf alle vaste lasten daaronder. Kijk eerst alleen naar wat je echt moet betalen. Een nieuw paar schoenen behoort niet tot de vaste lasten!

 

Herinner jij je ook nog dat je bij het vak economie op de middelbare school er altijd voor moest zorgen dat een balans onderaan met nul eindigde? Ik vond dat altijd zo ingewikkeld en moeilijk!

 

Gelukkig hoeven we hier niet de in- en uitgaven van een heel bedrijf te monitoren, maar gewoon die van onszelf. En man, wat ben ik een hoop geld verloren voordat ik er achter kwam waarom je onderaan de streep op nul uit moet komen!

 

Ik heb een hele tijd gedacht: ‘oke, dan heb ik €50,- over  en als ik dat aan het einde van de maand nog heb dan sparen we dat’.

 

Zo werkt het dus niet. Door dit ‘gat’ in mijn begroting ging ik alleen maar meer geld uitgeven. Ik dacht extra te hebben, dus ik kon makkelijk nog wat extra kleren of knutselspullen halen voor Sophie. Uiteindelijk gaf ik altijd meer dan die 50 euro uit en kwamen we weer in geldnood aan het einde van maand.

 

Een goede begroting zorgt ervoor dat je iedere euro die binnenkomt, uitgeeft.

 

Uiteraard bedoel ik niet dat je al je geld over de balk moet smijten, maar dat je gewoon je geld een doel moet geven (dat in overeenstemming is met je korte en lange termijndoelen).

 

5 Houd je uitgaven bij

 

Als je een begroting hebt gemaakt voor de maand en je weet wat je budget is per categorie. Ben je dan klaar? No my friend, you’re not. Dan komt het moeilijkste van het hele verhaal: je moet je aan je budget houden. Dit vind ik altijd het lastigste, maar als je je er niet aan houdt, dan heeft een begroting maken niet zoveel zin.

 

Off you go!

 

Verwacht niet dat je vanaf dag 1 een ster bent in budgetteren. Goed budgetteren kost moeite, is hard werken en vraagt om discipline.

Elke maand is weer een nieuwe kans (dit is iets wat ik elke keer weer tegen mezelf zeg als ik weer teveel heb uitgegeven).

 

Ik ben benieuwd of deze ‘geheimen’ je helpen bij het krijgen van grip op jouw financiële situatie!

Welke geheimen staan hier niet die jou hebben geholpen?

 

Xxx Liset


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

Thuisblijfmoeder, leven op 1 inkomen: in 6 simpele stappen.

Thuisblijfmoeder, leven op 1 inkomen: in 6 simpele stappen.

Tijdens mijn studie, kon ik niet wachten tot ik fulltime als leerkracht aan de slag kon. Ik heb echt een passie voor onderwijzen en het leek me fantastisch om ‘van mijn hobby, mijn beroep te maken’.   Toen werd Sophie geboren. Ik had nooit verwacht […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *