About the crazy life after having babies

13 tips om te besparen op je boodschappen


tips-besparen-boodschappen-1-1-300x300 13 tips om te besparen op je boodschappenLaatst was ik in de supermarkt om nog even snel iets te halen. Ik had geen tas mee omdat ik maar twee dingen nodig had. En toen kwam de vraag: ‘wilt u er een tasje bij?’ Ik realiseerde me dat ik weer meer meenam dan de bedoeling was. Whoops!

 

Elke maand maak ik een mooie begroting om de maand door te komen. Ik hou me altijd netjes aan alle budgetten, behalve die van de boodschappen! Ik ben daar gewoon echt niet goed in! Als er mensen over de vloer komen, moet ik altijd van alles (te veel) in huis halen en als ik een avondje met mijn man heb wil ik er ook iets te eten bij.

 

Het resultaat? Tripjes in de avond naar de supermarkt, waar ik dan teveel calorierijk voedsel haal. Daarnaast kost het ons ook nog eens behoorlijk wat en klopt de begroting aan het einde van de maand niet. Moeten we weer geld van de spaarrekening halen.

 

Zonde.

 

In de loop der jaren heb ik wel wat handigheidjes opgedaan om ervoor te zorgen dat we besparen (of in ieder geval binnen het budget blijven) voor de boodschappen. And lucky you: ik ga ze nu met je delen!

 

1 Ga voor seizoensproducten

 

De naam zegt het eigenlijk al. seizoensproducten zijn producten die dat seizoen verkrijgbaar zijn. Nu is tegenwoordig eigenlijk alles het hele jaar door verkrijgbaar, maar als we het hebben over seizoensproducten, dan gaat het vooral over groente en fruit dat dichtbij verbouwd wordt.

 

Deze producten zijn goedkoper, omdat ze niet van ver gehaald worden. Een ander voordeel is dat je gelijk je steentje bijdraagt aan een beter milieu. Whoop whoop!

 

 2 Gebruik vlees als smaakmaker, niet als centrum van je maaltijd

 

Vlees is duur. Zeker als je liever geen plofkip haalt of een ander dier dat uit zijn voegen gebarsten is door al het eten dat het door zijn strot is geduwd. Ik merk dat onze boodschappen echt vele malen goedkoper zijn geworden nu we bijna geen vlees meer eten. Bizar!

 

Laatst zat ik een documentaire te kijken op Netflix (Forks over knives) waarin werd verteld dat ze in Japan  vlees zien als een smaakmaker en niet als iets waar je je gerecht omheen bouwt. Nu heb ik dit niet gefactcheckt, maar ik vind het wel een heel mooi en kostenbesparend principe.

 

3 Plan je maaltijden voor de hele week

 

Dit is zo relaxt! Elke vrijdag plan ik de maaltijden voor de komende week. Met de twee hier bovenstaande tips in het achterhoofd, probeer ik lekkere gerechten te vinden/maken en probeer de groente met elkaar te combineren.

 

Niet alleen is een planning heel handig voor overzicht, je bespaart er ook heel veel mee omdat je in één keer alle boodschappen doet.

 

4 Maak een boodschappenlijstje

 

Als je dan alle gerechten hebt gevonden, maak je een boodschappenlijst. Zet uiteraard ook alles voor het ontbijt en lunch op je boodschappenlijst. En vergeet de snacks niet wat je die komende week wilt eten!

 

Mij helpt het ontzettend om een aantal snacks in huis te halen die wij die week mogen eten. Op = op. Ik ben zo iemand die eet wat er ligt, dus ik ben blij (maar baal ook ontzettend) als er geen eten meer in huis is. Die zwangerschapskilo’s moeten er toch af!

 

Doordat ik door de weeks niet meer naar de winkel hoef voor boodschappen, kom ik ook niet in de verleiding om toch nog even een zak chips mee te nemen.

 

5 Ga naar een goedkope supermarkt

 

Ik heb nu een aantal weken boodschappen gedaan bij een goedkope supermarkt en heb daarna het bonnetje gepakt en de prijzen vergeleken met mijn oude supermarkt. Ik sloeg stijl achterover van het prijsverschil (en dan vergeleek ik met het huismerk!). Het verschil tussen mijn boodschappen bij de Lidl en de AH was gewoon 1/3! Hoe bizar?!

 

6 Gebruik meerdere winkels

 

Dit. Is. Zo. Verstandig. Het is echt zonde om geen gebruik te maken van wat de wereld van buurtwinkels, markten, en verschillende supermarkten je te bieden heeft, omdat je overal andere aanbiedingen of goedkope producten hebt.

 

Neem bijvoorbeeld specerijen. Deze kun je groot en goedkoop halen bij Turkse en Marokkaanse winkels. Groente en fruit heel goedkoop bij de Lidl en verder kijk ik in de folders wat er in die week nog meer in de aanbieding is en wat wij vaak gebruiken.

 

7 Winkel niet op een lege maag

 

Jup. Dit is vaak mijn fout. Mijn oog is sowieso groter dan mijn maag, maar als ik door de weeks nog even snel naar de winkel ga… pfff!

tips-besparen-boodschappen-1-1-300x300 13 tips om te besparen op je boodschappen

 

8 Ga aan het einde van de dag naar de winkel

 

Tegenwoordig werken supermarkten met korting-stickers als producten bijna over de datum gaan. Ideaal! Ik maak hier niet heel veel gebruik van, maar als je bijvoorbeeld niet weet wat je die dag erna moet eten kan dit heel handig zijn! Zo eet je toch met een beetje korting.

 

9 Pak aanbiedingen mee, maar laat je niet verleiden

 

Aanbiedingen vind ik echt fantastisch. Ik kijk altijd uit naar het moment dat de stapel folders door de brievenbus komt zetten! Lekker aanbiedingen kijken en een strategie bepalen. HEERLIJK! (klink ik nu trouwens als een echte huisvrouw…? Whoops!)

 

Ik houd aanbiedingen van de producten die wij vaak gebruiken in de gaten. Ik ben gek op aanbiedingen, maar wil me niet laten verleiden. Het moet voor mij een goede deal zijn, niet voor de supermarkt. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld 10 pakken spaghetti en macaroni in huis gehaald. Elk tweede pak was 20 cent. Dat komt toch wel op!

 

Kijk naar de aanbiedingen, wees kritisch (kijk hoeveel korting je krijgt, soms is het maar een paar cent), kijk hoe lang het houdbaar is en koop wat je nodig hebt. Met aanbiedingen kun je perfect een voorraadkast aanleggen! Dit scheelt later weer heel erg in je weekboodschappengeld.

 

10 Leg een voorraadkast aan

 

I LOVE mijn voorraadkast. Eigenlijk is het nu meer een voorraadla, maar mijn lieve man gaat op zolder planken ophangen zodat ik nog meer kan op- en inslaan!

 

Door veel dingen in de aanbieding te kopen bespaar je geld. Ook in de week zelf scheelt het heel veel geld! Wij hebben vorige week voor 45 euro voor de hele week boodschappen gedaan. Dit was mogelijk omdat we heel veel dingen, zoals bijvoorbeeld pasta en tomatenblokjes al in huis hadden.

 

11 Gebruik je vriezer

 

Bijna alles wat je over hebt kun je invriezen. Maak hier gebruik van! Heb je een stuk gember of pepers over? Invriezen! Teveel pastasaus? Invriezen! Ik maak vaak extra veel van bijv. curry’s. Dan heb ik altijd iets achter de hand als het een keer een dag niet van koken komt.

 

12 Kliekjesdag

 

Wij eten sowieso 1 keer per week tapas. Ik bedoel geen echte tapas, maar gewoon alle restjes van wat we die week gegeten hebben. Stiekem is het de leukste maaltijd van de week! Je hebt allemaal kleine gerechtjes en je kunt nog een keer proeven van wat je die week het lekkerst vond.

 

Eigenlijk eet je dus een dag gratis. Je eet op wat je anders weg zou gooien. En huge bonus: je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu! Whoop whoop!

 

13 Koop die frituurpan gewoon

 

Heel eerlijk. Deze staat hier puur voor mezelf. Wij hebben twee weken geleden een frituurpan gekocht (en we zijn al 3 jaar getrouwd). Wij wilden hem niet kopen, omdat we dachten dat we hem dan mega vaak aan zouden gaan zetten en elke avond ‘Zullen we ff een kroketje doen?’ tegen elkaar zouden gaan zeggen.

 

Dat ging ons niet gebeuren: bij ons kwam er (uit zelfbescherming) geen frituurpan in! Ondertussen wilde we stiekem toch elke week wel een keertje patat eten, dus dat gingen we dan halen. Ja, dat lees je goed: dat gingen we halen.

 

Elke week waren we dus rond de 15 euro kwijt aan de snackbar. Dat is zonde van je geld! Onze oplossing? Dan eten we geen patat meer, we beloven elkaar plechtig dat we niet meer naar de snackbar gaan!

 

Uhuh. Hoewel we ons prima en heel gemakkelijk aan onze huwelijkse geloftes kunnen houden, blijkt niet naar de snackbar gaan toch een brug te ver. Dus van mijn laatste loon hebben we een prachtige frituurpan gekocht! Wat een genot!

 

Ik hoop dat deze 13 tips je helpen bij het doen van je wekelijkse boodschappen. Goed, lekker en gezond (en af en toe ongezond) eten hoeft niet duur te zijn.

 

Op welke manier bespaar jij op de boodschappen?

 

Xxx Liset

 

Ps: En dat in de avond frituren valt echt behoorlijk mee. Dat hebben we nog niet eens gedaan! Wat zijn we toch volwassen. Haha!


Related Posts

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

7 Manieren om te besparen op baby’s eerste levensjaar

Ik weet nog goed dat toen ik zwanger was, iemand mijn arm pakte en zei: ‘En laat je niet gek maken hoor, een babykamer van 3000 euro is net zo leuk als een babykamer van 5000 euro’.   Juist. Thanks. Goede tip. Ik zal het […]

Zo kwamen wij van onze schulden af!

Zo kwamen wij van onze schulden af!

Maarten en ik hadden het in het begin van ons huwelijk zonder geld hartstikke prima. Ons hele huis kwam bij de kringloop vandaan en daar waren we blij mee. Ik studeerde nog en Maarten werkte bij een start-up, wat niet veel betaalde.   We hadden […]2 thoughts on “13 tips om te besparen op je boodschappen”

 • Wat een super leuke en informatieve blog weer! Bedankt voor de tips! Wat ik ook altijd doe is 1x in de maand een hele grote pan soep maken. Deze soep vries ik dan in porties in zodat we iedere week een portie uit de vriezer kunnen halen. Dit scheelt weer 1x koken in de week 😉
  En in verhouding is een grote pan soep ook goedkoper dan iedere week soep klaarmaken (verse kruiden bijvoorbeeld gebruik je vaak niet helemaal bij een kleine pan soep, en ik gebruik die kruiden daarna vaak niet meer voor iets anders).

  Wat ook leuk is: aan het einde van de week alle groente die overgebleven zijn gebruiken voor een groentesoep. Uitje erbij en je hebt weer een groente soepje 🙂

  Ik kijk uit naar de volgende blog!

  X Corine

  • Hoi Corine!

   Bedankt voor je reactie:) Super lief. En wat een goede tips zeg! Bedankt! Ga ik zeker ook proberen:)

   xxx Liset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *