About the crazy life after having babies

Borstvoeding. Een bedreigde superfood?

Borstvoeding.-300x300 Borstvoeding. Een bedreigde superfood?Als je vroeger geen borstvoeding gaf, ging je baby dood. Zo.. Hoi! Ik val even met de deur in huis. Misschien denk je nu: ‘dat is hard’ of ‘lekker subtiel Liset’. Klopt, ik ben hier niet heel subtiel… sorry daarvoor.

 

Vroeger was je baby helemaal afhankelijk van jouw borstvoeding. Als je zelf niet in staat was borstvoeding te geven, ging je naar een andere moeder om jouw kind te laten voeden. Ik weet dat mijn oma’s moeder in de oorlog andere kinderen aan de borst had (en dat later die puberende jochies ook liet weten als ze vervelend waren: ‘Ik heb jou nog aan de borst gehad!’)

 

Uit onderzoek blijkt dat 2% van alle vrouwen die een kind heeft gebaard lichamelijk niet in staat is om zelf borstvoeding te geven.

 

Voor die baby’s is kunstvoeding ontwikkeld. En laten we eerlijk zijn: Dat is echt een geschenk uit de hemel. Het is fijn dat kinderen voeding kunnen krijgen als de eigen moeder niet in staat is dit te geven.

 

Helaas zagen de fabrikanten wel een goed belegde boterham in het produceren van kunstvoeding, dus gingen ze flink hun best doen om het aan de man (uh.. moeder) te brengen. In 2019 wordt er in die industrie een omzet van ongeveer 70,6 miljard dollar verwacht.

 

Geloof me, ik ben oprecht heel erg blij dat kunstvoeding bestaat. Maar, ik vind het wel ontzettend jammer dat die geweldige oplossing van kunstvoeding (voor baby’s die niet bij hun moeder kunnen drinken) nu de norm is geworden.

 

Laatst vroeg ik op een feestje aan iemand (die rond dezelfde tijd als ik haar eerste kindje heeft gekregen) hoelang ze borstvoeding heeft geven. Toen ze antwoordde: ‘dat doe ik nog steeds’, schaamde ik me. Ik ben voorstander van lang voeden, maar ik ging er wel gewoon van uit dat zij al gestopt zou zijn.

 

Waarom is kunstvoeding tegenwoordig zo normaal? Waarom geeft niet iedere moeder (op die 2% na) voor langere tijd borstvoeding?

 

Op zoek naar antwoorden kwam ik er een aantal tegen. En wat mij heel erg opviel was deze kop:

 

‘Marketing kunstvoeding bedreigd borstvoeding’

 

Deze kop sierde kranten en journaals omdat The Lancet (een Brits medisch tijdschrift) een hele editie had gewijd aan borstvoeding en kunstvoeding. Onderzoekers stelden dat de agressieve manier van marketing voor kunstvoeding de borstvoeding bedreigde.

 

Hoe dan? In 1981 heeft het WHO (World Health Organisation) de WHO-code in het leven geroepen, om borstvoeding in alle landen te beschermen. Die code komt hier op neer: je mag als kunstvoeding producent geen reclame maken voor kunstvoeding aan het grote publiek. Er mogen geen monsters/proefverpakkingen worden gegeven aan jonge moeders en zwangeren en je moet altijd laten merken dat borstvoeding het beste is voor je kind.

 

Deze WHO-code is een richtlijn en geen wet. Nederland heeft stukken uit deze richtlijn in de wet opgenomen. Producenten die de richtlijn overtreden kunnen dus niet strafrechtelijk vervolgd worden, tenzij het in het desbetreffende land in de wet is opgenomen.

 

Als je meer wilt lezen over de WHO-code moet je even op deze link klikken. Hier vind je een samenvatting en 3 deskundigen die op stellingen reageren (en kijk even goed wie die deskundigen zijn!)

 

Maar ja, lekker technisch verhaal zo, maar hoe zit dat nou met dat bedreigen van de borstvoeding? Een voorbeeld:

 

Emma is nu 4 maanden en sinds vorige week heeft ze uitslag in haar nek. Ik heb echt een avondje zitten huilen, omdat ik heel erg mijn best doe om eczeem bij mijn meisje te voorkomen. Ik had het gevoel dat ik tekort geschoten was (‘want ik heb tijdens mijn zwangerschap niet altijd even trouw mijn vitaminepillen geslikt’. Bla bla bla).

 

Ik zat een dag later bij mensen en toen ik daarover vertelde (en hoe rot ik het vond) kreeg ik de vraag of ik nog borstvoeding gaf. Toen ik daar ‘ja’ op antwoordde werd er gezegd: ‘misschien moet je daar dan maar mee stoppen’.

 

Dit bedoel ik dus.

 

Het feit dat mensen denken dat kunstvoeding gelijk is aan, of in dit geval beter is dan, mijn slagroom. Alsof ik Emma, door haar borstvoeding te geven infecteerde met mijn eczeem.

 

Moeders (to be) en omgeving worden bewust en onbewust continu bloot gesteld aan die liefkozende deuntjes en plaatjes van blije mollige baby’s die ‘gelukkig dankzij de melk van een bepaalde producent een goede weerstand opbouwen en goede bouwstoffen meekrijgen voor de rest van hun leven’.

 

Uiteraard zie je onderin in het klein staan dat borstvoeding het beste is voor je kindje, maar zeg nou zelf. Wat is hun doel? Hoe meer moeders borstvoeding geven en hoe langer ze daarmee doorgaan, hoe minder omzet er wordt gemaakt.

 

Waarom stappen moeders ‘makkelijk’ over op kunstvoeding?

 

Omdat borstvoeding geven (in het begin) niet zo makkelijk hoeft te gaan. Je hebt te maken met de reacties van mensen om je heen, de begeleiding bij het leren geven van borstvoeding, je eigen zelfvertrouwen (heb ik wel genoeg melk?) en het feit dat het gewoon zeer kan doen. Toen ik zwanger was dacht ik dat ik Sophie zo borstvoeding zou geven, maar in de kraamweek zag ik dat het aanleggen alleen al een hele kunst is.

 

Ik las eens dat kennis en doorzettingsvermogen de twee sleutels zijn tot het succesvol geven van borstvoeding. Kennis, omdat het belangrijk is om te weten welke oplossingen er zijn voor de problemen waar je tegenaan kunt gaan lopen. En doorzettingsvermogen, omdat als de kloven of blaren op je tepels staan, je onzeker bent of je wel genoeg melk hebt, flink moet doorbijten en de motivatie moet hebben om door te gaan.

 

Nogmaals, ik ben blij dat kunstvoeding bestaat. Maar ik zou willen dat onze maatschappij er anders mee om zou gaan. Ik zou willen dat moeders veel meer (en beter) voorlichting zouden krijgen over deze superfood voor je baby. Ik zou willen dat de overheid veel meer zou investeren in borstvoeding, bijvoorbeeld in de verlof en kolf regelingen.

 

Er is ZOVEEL informatie te vinden over borstvoeding. Het is zo interessant allemaal. En het is tegelijkertijd ook zo persoonlijk. Ik geef nu mijn tweede kind borstvoeding en loop weer tegen allemaal nieuwe onzekerheden en (kleine) probleempjes aan. Maar tegelijkertijd is borstvoeding zo fantastisch om te geven. Het gaat om zoveel meer dan alleen een voeding!

 

Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet.

 

Ik hoop dat je ziet dat ik niet wil zeggen: ‘ik wil dat je dit doet’ maar dat je ziet dat ik graag wil  dat je een keuze maakt die bij jou past met alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken.

 

Geef jij borstvoeding? Hoe gaat dat?

 

 

Xxx Liset10 thoughts on “Borstvoeding. Een bedreigde superfood?”

 • Hi!

  Mijn zoontje is 5 dagen jonger dan jouw dochter 🙂 Ik geef ook nog borstvoeding en ben daar heel blij mee! Het is makkelijk, gezond, een bijzonder contact momentje met je kind en goedkoop!

  Ik wil proberen het sowieso een half jaar vol te houden. Ik merk ook dat sommige mensen raar reageren als ik zeg dat ik minimaal een half jaar borstvoeding wil geven, dat vinden ze raar. Dus ik ben heel blij met deze blog, ik zal ze ernaar verwijzen zodat ze zelf kunnen lezen dat borstvoeding geven helemaal zo gek nog niet is 😉

  X Corine

  • Hoi Corine!

   Wat heerlijk dat je nog borstvoeding geeft! Ik vind het ook zo heerlijk om op die manier contact met haar te hebben. En wat ik het meest heerlijk vind is dat ik haar altijd kan troosten door het voeden. Echt fantastisch! Goed dat je een doel voor jezelf hebt gesteld, dan heb je veel meer kans om dat ook vol te houden. En lekker na een half jaar evalueren. Misschien maak je er wel een jaar van! 😛

   En zeker doorverwijzen! Ik werd laatst uitgemaakt voor borstvoedingmaffia, omdat ik vertelde dat ik Emma graag minimaal een jaar wilde geven! Haha! Ik wist van de term, maar niet dat moeders elkaar ook echt daarvoor uitmaakte. Ik hoop dat jouw omgeving je steunt! En anders mag je altijd een theetje bij me komen doen! 🙂

   xxx

 • Leuk artikel!

  Zelf heb ik ongeveer 4 maanden borstvoeding gegeven (met heel veel moeite én plezier!). Na drie maanden ben ik weer begonnen met werken en ik merkte dat die combinatie mij zwaar viel. Kolven is veel gedoe en ik ben regelmatig onderweg. Dus na een aantal weken vrij vlot afgebouwd.

  Toch ben ik ook overtuigd dat borstvoeding de beste én fijnste manier van voeden is. Een volgende keer zou ik langer verlof op willen nemen of het anders regelen zodat ik toch (in ieder geval) 6 maanden kan voeden.

  • Thanks Eline!

   Ik heb heel veel respect voor alle doorzettingsvermogen dat jij hebt getoond bij het geven van borstvoeding! Echt heel erg knap gedaan! Zo fijn dat je je meisje zo’n goede start hebt meegegeven. Mijn viel het werken en bvgeven ook heel zwaar. Ik kwam er achter dat kolven niet aan mij besteed is. En daarom heb ik bij de tweede andere keuzes gemaakt (niet meer werken).

   Fijn dat je terug kunt kijken op een mooie periode. En fijn dat je nu al weer duidelijker hebt hoe je het een volgende keer zou willen doen. Dat je kennis hebt opgedaan bij de eerste en dit kunt gebruiken bij de volgende! Hopen dat je dan wat minder doorzettingsvermogen nodig hebt omdat het allemaal heel makkelijk en soepel gaat. Dat is je gegund!

   xxx

 • Amen!! Wat een goed stuk. Men zou in de ouders van nu jouw stuk moeten publiceren over borstvoeding. Ik geef nu al met plezier op een dag na 6 maanden borstvoeding en ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen, ondanks dat ik nu twee a drie keer per dag flink gebeten word.
  Ik hoop dat ik nog extra kolftijd kan regelen wanneer ik weer aan het werk moet met 9 maanden en anders offer ik mn pauze er graag voor op.

  • Thanks Petra:)

   Echt fijn dat je nog steeds bv geeft! Hij groeit er lekker op:). Ik hoop ook dat je kolftijd kunt regelen! Volgens mij zijn ze hartstikke blij met jou op werk… dus dat mogen ze best laten merken door jou kolftijd te geven!

   xxx

 • Tof stuk Liset! Ben nu 3 maanden aan het borstvoeden en wil nog wel even doorgaan maar heb wel een beetje bedacht dat een half jaar mooi is. Ik kijk tzt dan wel weer verder. Ik had een beetje een bumpy start met een keizersnede waardoor borstvoeden lastig begon maar mijn redding was en is tepelhoedjes. Ik weet dat de echte puristen daar niet van houden, maar voor mij echt een topoplossing. Nu kan ik wel voeden en doet ook helemaal geen pijn, kan ik iedereen die enorm moeite heeft maar toch graag wil borstvoeden aanraden.

  • Hoi Manon!!!

   Wat leuk dat je reageert op mijn post:) Leuk om te horen dat je borstvoeding geeft! En respect voor jou dat je zo doorzet! Puristen houden daar misschien niet van, maar die kunnen de pot op. Je doet het super goed! Toch fantastisch dat dit voor jullie werkt en dat je op deze manier je meisje kan voorzien van alles wat ze nodig heeft! You go momma! 🙂

   xxx

 • Goed artikel hoor, maar het valt me (niet alleen hier overigens) op hoe vaak de woorden ‘nog’ en ‘volhouden’ vallen zodra het over borstvoeding gaat.. draagt dit niet ook bij aan een gevoel kweken dat borstvoeding geven héél moeilijk is? De natuurlijke speenleeftijd ligt ergens na 2 jaar las ik ergens… daar zijn vrouwen dus in principe ook op gebouwd.. 🙂

  Door woorden te gebruiken waar al een beetje een ondertoon aan vastzit werken we net zo hard mee aan het idee dat kunstvoeding makkelijker is (en is dat ook niet één van de redenen dat ouders tegenwoordig kiezen voor kunstvoeding ipv borstvoeding?) en borstvoeding maar moeilijk en lastig en gedoe.

 • Mooi stuk en ook heel herkenbaar. Zelf heb ik mijn beide kids 10 – 11 maanden zelf gevoed, totdat het heel natuurlijk terugliep/afgebouwd was. Niet zozeer vanuit overtuiging of als bv-maffia (haha), maar eigenlijk puur volgen van moederlijk instinct. Ik had dan ook wel het geluk van weinig kwalen, beide kids hapten vanaf het eerste moment goed aan etc. Bij de oudste die iets te vroeg is geboren (met 36,5 week) ervaarde ik dat in het ziekenhuis snel op bijvoeding werd aangestuurd (puur vanwege prematuriteit/geboortegewicht) terwijl dat instinct me zei dat het helemaal niet nodig was, mede omdat in de familie ook onze bouw (lang en “onderlijn gewichtscurve”) en hij een supergoede start had en direct goed bij mij dronk. Niet gek laten maken, ik wilde geen bijvoeding voor hem. Was ook helemaal niet nodig, zeiden kraamzorg en verloskundigen nadien thuis.
  Met mijn jongste heb ik wel gedoe gehad met weigeren van afgekolfde melk bij de gastouder toen ik weer ah werk ging (zowel 5 verschillende flesjes als lepeltjes als cupfeeding etc.). Dat heeft me wat slapeloze nachten gekost en gelukkig werk ik dichtbij de gastouder dus kon ik als het echt nodig was heen en weer in mijn pauzes, maar achteraf ben ik het haast weer vergeten. Ja, het zorgt voor wat aanpassing van jou zelf, je moet bekend raken met voedingsshirts, kan geen voedingen uit handen geven etc. Maar stiekem genoot ik er ook wel van dat mijn kind niemand anders dan mama nodig had en wilde. Wat ik vooral nooit zal vergeten is de rust die zelf voeden ook geeft, de intimiteit. Zo cool dat je lijf dat als moeder zelf kan! Mijn advies is dan ook “trust those motherly instincts”, niet laten opjutten of iets aanpraten wat niet goed bij jezelf past of wat niet goed voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *